Jaké povinnosti má odpovědný zástupce za živnost?

Povinnosti vyplývající ze zákona 

Provozování živnosti prostřednictvím odpovědného zástupce je upraveno v ust. § 11 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle kterého může podnikatel provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce. 

Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, kterému odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k němu ve smluvním vztahu, přičemž je zcela věcí podnikatele a odpovědného zástupce, jakým způsobem smlouvu uzavřou, jak v této smlouvě budou povinnosti odpovědného zástupce stanoveny a zda a jakým způsobem bude podnikatel vůči odpovědnému zástupci vyvozovat odpovědnost za případné nedodržování živnostenskoprávních předpisů.

Podnikatel se tedy může svobodně dohodnout s odpovědným zástupcem na přesném vymezení odpovědností, které vůči němu zástupce má, a tedy teoreticky tyto odpovědnosti snížit na minimum. Navenek vůči třetím osobám odpovídá za provozování živnosti vždy podnikatel. Odpovědný zástupce musí zejména splňovat všeobecné i zvláštní podmínky provozování živnosti podle § 6 a § 7 živnostenského zákona týkající se vzdělání, praxe a bezúhonnosti tak, jak je požadováno u jednotlivých řemeslných, vázaných a koncesovaných živností.

Z pohledu živnostenského zákona nelze dovodit, že by odpovědný zástupce odpovídal za provoz podnikání jako celku, tato odpovědnost vůči třetím osobám setrvává na podnikateli. Ten je povinen v případě, že provozuje živnost prostřednictvím odpovědného zástupce, zajistit jeho účast při provozování živnosti v potřebném rozsahu, který je smluvně ošetřen. Odpovědnému zástupci nejsou živnostenským zákonem, kromě výše uvedených, přímo stanoveny žádné povinnosti. Na dodržování živnostenskoprávních předpisů se podílí společně s podnikatelem.

Chcete podnikat v řemeslné živnosti, ovšem nesplňujete podmínky pro její získání?

Pokud je to tak, využijte naší nabídky zprostředkování odpovědného zástupce. Zástupce zprostředkujeme, připravíme smlouvu o výkonu funkce a zajistíme i celý proces získání živnostenského oprávnění, případně registraci živnosti do obchodního rejstříku.