Živnost hostinská činnost – podmínky
Stručně řečeno můžeme živnost hostinská činnost popsat jako přípravu a prodej pokrmů a nápojů určených k přímé spotřebě buď v provozovně, v níž jsou prodávány, nebo ve stánku. Pohostinství může být provozováno samostatně, nebo spolu s poskytováním ubytování v ubytovacích zařízeních. Patří do ní i prodej občerstvení z automatů (např. na kávu).
Náplň pro živnostenský list hostinská činnost a související popisujeme níže. Shrnujeme rovněž přehled oficiálních požadavků na s.r.o. (právnickou osobu) nebo podnikatele (fyzickou osobu) před zahájením této činnosti. Prokliky na založení s.r.o. pro hostinskou činnost najdete pod textem.
Hostinská činnost - podmínky živnosti (ŘE.39)
Jedná se o živnost řemeslnou, u které je třeba jmenovat odpovědného zástupce, kterým může být podnikatel sám, nebo jakákoli jiná osoba splňující požadavky na odbornou způsobilost. Tu lze doložit následujícími 3 způsoby:
Hostinská činnost – podmínky živnosti
- Doklad o vzdělání v oboru
Za vzdělání v oboru se považuje úspěšně dokončený studijní obor nebo rekvalifikační kurz. U hostinské činnosti se jedná o následující obory:
– kuchař
– číšník
– gastronomické služby
– hotelnictví - Doklad o vzdělání v příbuzném oboru
Zde se jedná o následující studijní obory:
– cukrář
– pekař
– řezník a uzenář
– potravinářská výroba
V případě vzdělání v příbuzném oboru je třeba doložit praxi v délce 1 roku (při plném pracovním úvazku) vykonávanou u firmy, která sama vlastní živnostenský list na hostinskou činnost. - Praxe v délce 6 let
Pokud odpovědný zástupce nemá vzdělání v oboru hostinské činnosti ani v příbuzném oboru, lze jej nahradit vykonávanou praxí v délce 6 let (při plném pracovním úvazku) opět vykonávanou u firmy, která sama vlastní živnostenský list na hostinskou činnost.
Naše služby
Související živnosti
Firmy a živnostníci provozující pohostinství často využívají i následující živnosti:
Prodej lihovin - koncese (KO.1)
Náplň koncesované živnosti Výroba a úprava kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů (s výjimkou piva, ovocných vín, ostatních vín a medoviny a ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením) a prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin dle živnostenského zákona: „Výroba lihu destilací nebo jiným oddělením ze zkvašených cukernatých roztoků pocházejících ze škrobnatých nebo cukernatých surovin, nebo z jiných surovin obsahujících kvasný líh, úprava lihu takto získaného jeho zušlechťováním nebo denaturací a výroba alkoholických nápojů, při jejichž výrobě přímo vzniká destilací výše uvedených surovin alespoň část etanolu obsaženého v těchto nápojích (destilátů pravých, destilátů řezaných a destilátů vyrobených zvláštním tradičním způsobem), s výjimkou výroby ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením. Výroba konzumního lihu a lihovin studenou cestou (mícháním) a výroba ostatních alkoholických nápojů, s výjimkou výroby piva, ovocných vín, ostatních vín a medoviny.“
V případě prodeje (Prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin) se jedná o podskupinu výše uvedené koncesované živnosti. Živnostenský úřad tuto koncesi vydává bez dokládání kvalifikace všem žadatelům, u kterých nebyl zjištěn trestný čin související s tímto podnikáním.“
Provozování kulturních akcí – volná živnost (VO.73)
Vzhledem k tomu, že se jedná o volnou živnost, jedinou podmínkou získání živnosti Provozování kulturních akcí je trestní bezúhonnost, to znamená žádný trestný čin související s podnikáním.
Ubytovací služby (VO.55)
Vzhledem k tomu, že se jedná o volnou živnost, jedinou podmínkou získání živnosti Ubytovací služby je trestní bezúhonnost, to znamená žádný trestný čin související s podnikáním.